Tak jak obiecałem w artykule poświęconym technice pomodoro, dzisiaj podaję przepis na zabójczo zdrową potrawę zwiększającą efektywność pracy. Jej składniki to metoda sera szwajcarskiego, metoda salami i technika pomodoro. Prawda, że zdrowa potrawa?
JAK PRZYGOTOWAĆ ZDROWĄ POTRAWĘ Z TRZECH METOD?
- Zapisz zadanie / zadania / projekty, które masz do wykonania. Następnie podziel je zgodnie z techniką salami na mniejsze części. Najlepiej, gdyby ich wykonanie nie zajęło więcej niż 25 minut, tak by można było wykorzystać technikę pomodoro.
- Teraz najważniejsza sprawa. Część zadań w projekcie trzeba wykonać zgodnie z określoną chronologią natomiast część nie. W zależności od tego, jak wygląda lista Twoich zadań i jaki mają charakter, skorzystaj najpierw z metody sera szwajcarskiego i zrób wszystko, co nie wymaga zachowania chronologii. Następnie przejdź do techniki salami i wykonuj zgodnie z harmonogramem.
- Na wykonywanie każdego zadania lub zadań poświęcaj jedno pomodoro.
Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam mieszać różne metody. Wyciągać z nich to, co najlepsze i dostosowywać do swoich potrzeb. To jedna z zasad, które lubię stosować, gdy pracuję nad dużym i skomplikowanym zadaniem. A jaki jest Twój patent na tego typu zadania? Jak podoba Ci się powyższe rozwiązanie? Zapraszam do komentowania.